Pierogi z soczewicą

Kupiłam niedawno czerwoną soczewicę. Chciałam wykorzystać ją do zrobienia zupy, ale ostatecznie zdecydowałam się na pierogi. Robiłam je po raz pierwszy - ale na pewno nie ostatni. Wyszły naprawdę dobre.

Składniki:
a) na ciasto
  • 0,5kg mąki
  • 1 jajko
  • letnia woda
b) na farsz
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia (masło lub margaryna)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy według uznania - np. czosnek, curry, kolendra

Sposób przygotowania:  
1. Soczewicę przepłukać kilka razy, następnie zalać wodą, wsypać pół łyżeczki soli, gotować do miękości.
2. Zagnieść ciasto na pierogi (u mnie idzie to ekspresowo, bo używam do tego malaksera z nożem :)).


3. Na patelni rozpuścić tłuszcz, na nim podsmażyć posiekaną cebulę.
4. Dodać ugotowaną soczewicę.
5. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.


Farsz można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę konsystencję grudkowatą.
6. Rozwałkować ciasto na pierogi.


7. Wyciąć krążki - rozmiar w zależności od upodobań :)


8. Nałożyć farsz (koniecznie przestudzony) na ciasto, skleić brzegi.


9. Ugotować pierogi w osolonej wodzie.

Pierogi można podawać prosto "z wody", ale smakują też podsmażone wcześniej na patelni.
 

  Smacznego! ;)

7 komentarzy:

  1. Powiem tyle Anka we wtorek Cię uduszę za to danie, uwielbiam pierogi i czytam tego posta w porze wieczornej a narobiłaś mi takiego apetytu że gdybym miała soczewicę poszłabym robić pierogi , mniam pozdrawiam Maja B.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...wyglądają smacznie i pewnie takie są-pychota(ciocia nr2:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh mniam mniam. Nigdy nie jadłam, a wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem! Muszą być pyszne:) i jak ładnie posklejane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Samym patrzeniem można się najeść tak pięknie je przygotowałaś! szkoda, że jeszcze przez internet nie można posmakować ;)

    OdpowiedzUsuń