Ptasie mleczko z truskawkami

Kończy się sezon na moje ulubione truskawki :(
Ostatnio zdałam sobie sprawę, że w tym roku nie robiłam jeszcze jednego z moich ulubionych ciast na zimno - ptasiego mleczka. 
Postanowiłam to nadrobić!

Jeśli ktoś ma ochotę - oto przepis!


Potrzebne będą:
  • 1kg truskawek
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzania:

1. Upiec biszkopt według przepisu, który znajduje się TUTAJ.
2. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie - pamiętać, aby na 3 galaretki przeznaczyć ok. 1l wody, czyli mniej niż podaje przepis na opakowaniu. Dobrze ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć.
3. Ubić na sztywno śmietanę, a następnie wlać ok. 1/3 galaretki, cały czas ubijając. Masa powinna mieć półpłynną konsystencję.





4. Wylać ptasie mleczko na biszkopt i całość wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała.



5. Gdy masa będzie sztywna, ułożyć na niej pokrojone na mniejsze części truskawki.


6. Zalać je resztą galaretki.



7. Ciasto wstawić do lodówki.

Podawać mocno schłodzone - będzie cudnie orzeźwiać, zwłaszcza w takie gorące i parne dni jak dziś!





Truskawki można oczywiście zamienić na inny owoc - np. brzoskwinie :)

Gwarantuję, że takie ciacho smakuje o niebo lepiej od  kupnego!

7 komentarzy:

  1. To też jedno z moich ulubionych ciast :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko...! Teraz mam na nią ochotę i pewnie spać w nocy nie będę mogła.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może wykorzystaj tę bezsenność i je zrób! ;)

      Usuń
  3. Jak zwykle się pozachwycam:
    1. ciasto wyglądam meeeeega apetycznie!
    2. zdjęcia są jak z pisma kulinarnego, super je robisz ;)
    3. nic, tylko robić ten placek i go jeść! ;))))

    OdpowiedzUsuń