Kruche ciasto z truskawkami


Szybkie, łatwe i niedrogie. O tym, że przepyszne, nawet nie wspomnę! :)
Przepis mam od koleżanki z pracy (pozdrawiam! :)).

Potrzebne będą:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (250g) - pierwotnie było go o 1/3 więcej, ale tyle też wystarczy, a po co tyle zbędnych kalorii :)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki - duuużo truskawek :)

Sposób przygotowania:

1. Do miski wrzucić mąkę, cukier, miękkie masło i proszek do pieczenia. Całość zagnieść na ciasto - nie musi powstać kula, może być sypkie, o takie:


2. Wyłożyć połowę ciasta na blaszkę (taką do tarty), wykleić nim brzegi i dno. Lekko docisnąć.



3. Obrane, umyte i pokrojone na połówki truskawki przełożyć na ciasto. Śmiało można usypać sporą górkę, bo w piekarniku opadną :) Jeśli truskawki są kwaśne, można posypać je cukrem.




4. Na wierzch wysypać resztę ciasta, tworząc mniejsze i większe okruchy.


5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

A tak wygląda kruche z truskawkami po godzince spędzonej w piekarniku (uwaga na sok z owoców!):



Nie wiem jak Wy, ale my mamy dzisiaj co świętować, więc ciasto będzie jak znalazł! 
Nasz Szymek po raz pierwszy usiadł bez żadnej pomocy! Nawet tego nie zauważyliśmy :) Ja wieszałam pranie, a Szymon buszował na brzuchu po trawce. Nagle odwracam się, a On jak gdyby nigdy nic siedzi! Zadowolony przy tym i uśmiechnięty od ucha do ucha :) Mały spryciarz!

Mama szybko po Tatę i aparat. 
Tyle udało się uwiecznić. Wiem, że żadnej rewelacji nie ma, ale my pękamy z dumy! :)



11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo tegoroczne truskaweczki już się kończą w ogródku:) Pozdrawiam i zapraszam do mojej zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze raz gratulacje dla Szymka!
    A taką tartę spróbuję zrobić i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!
    I brawa dla Szymka za siadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczności. Muszę spróbować, tak wsystko wyjaśniłaś, ze na pewno się uda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto chyba zrobie rano na Dzien Taty bo moj Tatko truskawy uwielbia! Dzieki za fajny przepis! Gratki dla Szymka- dzielny, sliczny Chlopczyk! Sam byl soba zdziwiony czy dumny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada to ciasto:) chciałabym je zaraz zrobić, ale rak sie zastanawiam czy celowo nie ma tu jajek? A Szymek wkroczyl a raczej usiadł w kolejny etap:) Brawo! Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze mam jedno pytanie, na ile stopni piekarnik? Bo czas pieczenia zrozumiałam ze godzina? Z góry dziękuje :)D.

      Usuń
    2. Jajek nie ma i nie było w przepisie - przez to jest kruche! A o temperaturze pisałam - 180 :) Czas obserwuj - ok. godziny, ale jeśli okruchy wcześniej się przypieką, to znak, że ciasto jest gotowe.
      Miłego pieczenia i smacznego zajadania!

      Usuń
    3. Dziękuje za przepis i odpowiedz :) wyszło super! Pozdrawiam

      Usuń