Cukinia (vel kabaczek) z mielonym


Sezon na kabaczki w pełni, więc trzeba korzystać. Co prawda ja nie jestem ich fanką, ale mój Mąż uwielbia - właśnie w takiej postaci. Wydrążone i faszerowane mięsem mielonym. 
Robicie tak? Jadacie?

Jeśli jeszcze nie robiliście - polecam!


Potrzebne będą:
  • duży kabaczek,
  • mięso mielone,
  • jajko,
  • czosnek,
  • cebula,
  • bułka tarta, 
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ser żółty,
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć (ja używam do tego dużej łyżki.



2. Kabaczka przyprawić - solą, pieprzem. Mój Mąż lubi z vegetą, więc dodaję jej trochę.

3. Przygotować farsz - mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dosypać trochę bułki tartej, aby farsz dobrze się skleił i nie był wodnisty.

4. Napełnić kabaczka farszem. 



5. Spodnią część owinąć folią aluminiową - aby zanadto się nie spiekła, nie rozsypała i aby woda, której w cukinii sporo, nie wypłynęła na blachę.



6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na około godzinę. Pilnować, aby cukinia pozostała zwarta i półtwarda.

7. Pod koniec pieczenia wierzch potrawy posypać żółtym serem.

8. W trakcie pieczenia przygotować sos pomidorowy do polania (taki jak TUTAJ).

Niestety nie zrobiłam zdjęć po upieczeniu. Zanim się zorientowałam - obiad został skonsumowany :) Ale wyglądał bosko, zapewniam!
Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. kocham to danie ;))))))
    super foty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmm jestem totalnym fanem cukinii, moglabym ja jesc tonami. przepis podobny robilismy juz czesto ale z serem feta :) mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Feta? Nie próbowałam! Dzięki za inspirację :)

      Usuń
  3. z miła chęcią przyrządzę ;) cukinia w sezonie u nas na porządku dziennym dziś- leczo nr 1560;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam :) tylko ja do farszu daje jeszcze ryż i starta marchew :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! I kolejna podpowiedź na urozmaicenie dania. Dzięki!

      Usuń
  5. A ja czekałam na fotki upieczonego;) Jak widać było takie pyszne ze znikło w chwilkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze, takiego zestawienia nigdy nie próbowałam.
    kabaczka czy cukinię zwykle nadziewałam ryżem i warzywami.

    też jestem ciekawa jak to wygląda po upieczeniu.
    czy myślisz, że skórkę z cukinii można by zostawić, czy lepiej obrać??

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój Dawid podaje cukinię z mielonym, tyle, że w postaci : RATATUJ ;)

    dobre jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę tacie podrzucić przepis, on to wydziwia stale z cukiniami bo od sąsiadki dostajemy pełne worki z działki :) więc na pewno danie Twe wyląduje u nas na stole niebawem :)

    OdpowiedzUsuń